Glasfusing 

is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden. Ze worden helemaal of gedeeltelijk met elkaar versmolten. Glasfusing biedt zo ook de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien of te vermengen. Het gebruikte glas moet wel altijd dezelfde uitzettingscoëfficiënt hebben. Zo voorkom je dat het glas vroeg ( al tijdens de stook) of laat barst.

Onder hoge oventemperaturen wordt glas versmolten tot objecten. Dat klinkt eenvoudig maar daar zitten toch wel vele spelregels aan verbonden. Allereerst heb je natuurlijk een speciale glasoven nodig. Dit kan een elektrische of gasgestookte oven zijn. Ik gebruikte de elektrische van het merk Nabertherm. De oven kun je door middel van een computer zeer nauwkeurig instellen op hoe jij wilt dat het glas versmolten moet worden. Te denken valt aan kleuren, vormen en de mate van versmelting (tack-fuse of fullfuse). Meestal komt dat neer op een temperatuur van 800 C gedurende 24 uur. Tijd en temperatuur worden naar het gewenst te verkrijgen resultaat ingesteld en beoogt dus wel enige kennis.

Een beetje oven gebruikt krachtstroom. Dat maakt het meteen om die reden ook een kostbaar product, niet alleen door bewerking maar ook door het gebruikte materiaal.

nabertherm glasoven glasfusing

Maar er zijn natuurlijk ook kleinere zusjes op de markt zoals deze oven die ik heb. Uitermate geschikt is deze voor het fusen van sieraden en kleine objecten!  

evenheat studio pro glasoven glasfusing